ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα πρώτα ελληνικά θέατρα, όπως άλλωστε και το ίδιο το δράμα, συνδέονται με τη λατρεία του Διονύσου. Ο ανοιχτός κυκλικός χώρος, που λατρευόταν ο θεός, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη του διθυράμβου σε δράμα, μετασχηματίστηκε βαθμιαία στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή του αρχαίου θεάτρου.
Τρία ήταν τα βασικά μέρη του αρχαίου θεάτρου: α) το κυρίως θέατρον ή κοίλον, το μέρος που προορίζονταν για τους θεατές, β) η ορχήστρα, ο κυκλικός ή ημικυκλικός χώρος, όπου ωρχείτο, ο χορός, γ) η σκηνή, ο χώρος των υποκριτών. Η χωρητικότητα των αρχαίων θεάτρων ήταν πολύ μεγάλη. Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα χωρούσε 17.000 θεατές, της Εφέσου 16000, της Επιδαύρου 14000.
Το κυρίως θέατρο περιλαμβάνει τα εδώλια (καθίσματα) των θεατών τα οποία περιβάλλουν ημικυκλικά την ορχήστρα. Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά και ακολουθούν την πλαγιά του λόφου, στον οποίο συνήθως κατασκευαζόταν το θέατρο. Ένα ή δύο διαζώματα (πλατείς οριζόντιοι διάδρομοι) χώριζαν το κοίλο σε δύο ή τρεις ζώνες, για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των θεατών. Τις σειρές των εδωλίων διέκοπταν κάθετα προς την ορχήστρα, κλίμακες από τις οποίες οι θεατές ανέβαιναν στις υψηλότερες θέσεις. Τα τμήματα των εδωλίων ανάμεσα στις κλίμακες ονομάζονταν κερκίδες.
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ, Το αρχαίο θέατρο,ΥΠΑΙΘ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Τι περιγράφει το παραπάνω απόσπασμα;
2.Ο συγγραφέας στέκεται ή κινείται, καθώς περιγράφει το χώρο;
3.Ποια πορεία ακολουθεί στην περιγραφή του;
4.Από τι αποτελείται το κυρίως θέατρο;
5.Να βρείτε τα επίθετα του κειμένου. Πώς θα ήταν το κείμενο αν δεν υπήρχαν τα επίθετα;